BMI, czyli z angielskiego Body Mass Index, to wskaźnik, który pozwala obliczyć, czy nasza masa ciała w odniesieniu do wysokości jest w normie. Dzięki współczynnikowi BMI łatwo będziemy wiedzieć, czy nasza masa ciała znajduje się w granicach normy, czy grozi nam niedowaga, duża masa ciała lub otyłość. Nie zapominajmy jednak, iż zastosowanie tego wskaźnika jest ograniczone – oprócz proporcji, istotny jest także skład organizmu, a BMI nie oblicza zawartości tłuszczu w ciele człowieka.
w jaki sposób obliczyć BMI? Jest to niezwykle proste. Trzeba tylko użyć łatwego wzoru: dzielimy swoją wagę przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Następnie sprawdzany wynik, jaki nam wyszedł w Międzynarodowej Klasyfikacji BMI. Niżej ją przedstawiam:
– Jeżeli otrzymamy wynik wynosi mniej niż 16, 0 to jest to wygłodzenie.
– wynik między 16 a 17 oznacza wychudzenie.
– wynik pomiędzy 17 a 18, 5 oznacza niedowagę
– W normie rezultat to między 18, 5 a 25.
– kiedy wyjdzie nam rezultat będący pomiędzy 25 a 35 wolno już mówić o nadwadze.
– rezultat w przedziale 30 – 35 oznacza I stopień otyłości.
– rezultat 35 – 40 oznacza II stopień otyłości.
– wynik powyżej 40 powinien wyjątkowo wzbudzić w nas lęk – oznacza skrajną otyłość.
Łatwość obliczeń jest bez wątpienia bardzo dużą zaletą indeksu BMI. To stosowane w praktyce narzędzie dla każdego. Jednakowoż BMI będące w normie nie zawsze oznacza, że wszystko w porządku. Jeżeli jesteśmy nie za dużo aktywni, możemy mieć nadmiar komórek tłuszczowych w naszym ciele nie przekładający się na nadmierną wagę.