Grillowane niekoniecznie musi znaczyć niezdrowe party. Kaszanki, kiełbaski, boczek i karczek – zazwyczaj to przychodzi na myśl jako pierwsze w związku z grillowaniem. Całe szczęście miłośnicy zdrowego odżywiania, wegetarianie i ludzie unikający posiłków z mięsa również mogą stworzyć smakowite dania na ruszczcie grilla. Idealną alternatywą dla często przygotowywanych potraw rzucanych na ruszt stanowią grillowane szparagi. Brzmi niecodziennie, a smakuje cudownie! Ich subtelny smak na pewno przypadnie do gustu poszukiwaczom nowych smaków, ale i mięsożercy z pewnością chętnie spróbują nowości, która może być doskonałym dodatkiem do dania głównego. Do szparag z grilla pasują między innymi różnego rodzaju sałatki, na przykład: tradycyjna sałatka jarzynowa lub z sezonowych warzyw, z dodatkiem szpinaku, oliwek i pomidorów. Każdy znajdzie coś, co zadowoli gust smakowy. Zakończyła się epoka sztampowych imprez grillowych, gdzie kiełbaski święciły triumfy popularności. Zresztą, grill bez grilla również jest popularny, wystarczy posiadanie możliwości grillowania w piekarniku lub grill gazowy i smakowite, odżywcze pożywienie jest w zasięgu ręki o każdej porze roku. Sezon na grillowanie może trwać cały rok a zdrowe jedzenie może być fascynującą przygodą zarówno od strony organizacyjnej, związanej z przygotowaniami, jak i od strony smakowej, związanej z konsumpcją. Świetne samopoczucie zapewnione po takiej dawce witamin. Czas udać się na zakupy po szparagi i produkty sałatkowe – sezon zdrowego jedzenia trwa cały czas!