Niezmiernie często stwierdza się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i rzeczywiście tak jest, jak przekonują specjaliści od żywienia. Nie tylko przynosi energię na rozpoczęcie dnia, ale także na cały, gdyż deficytów składników odżywczych, które znajdują się w organizmie kiedy śniadanie zostanie pominięte, nie da się nadrobić w w późniejszej porze. Ponadto śniadanie, nawet niewielkie, na przykład banan czy inny owoc, powoduje, iż „budzi się” układ trawienny, jest to więc dla niego swoiste paliwo na rozruch. Dzięki temu kolejne posiłki są szybciej trawione, ale ma to także znaczenie wcale nie tylko dla osób którzy się odchudzają. Dla tych jednak istotna jest także ta informacja, iż pokarmy zjedzone przed południem są trawione szybciej niż po południu, kiedy to już organizm zwalnia przed nocnym odpoczynkiem. Z tego względu jeżeli ktoś przebywa na diecie i boi się, iż przytyje na przykład od słodkich smakołyków, a ma na nie ogromną ochotę, powinien spożywać je właśnie przed południem, w ramach pierwszego albo drugiego śniadania. Jeżeli zaś ktoś znajduje się na wyjątkowo radykalnej diecie odchudzającej, powinien wybrać śniadanie przyrządzone o wytyczne dietetyczne. Może to być przykładowo lekkostrawna mieszanka musli z owocami, świeżymi albo suszonymi, z chudym mlekiem, jogurtem albo – w wersji super dietetycznej – przegotowaną wodą albo sokiem owocowym. Na dietetyczne śniadanie da się też jadać pieczywo pełnoziarniste, zdrową owsiankę (będzie mniej kaloryczna na odtłuszczonym mleku) oraz duże ilości owoców i warzyw. Osoby z kolei, które nie muszą zrzucać zbędnych kilogramów, muszą dbać, aby ich śniadania były niezwykle wartościowe i treściwe.