Dieta odchudzająca zazwyczaj jest kojarzona z wielkimi wyrzeczeniami. Powinnyśmy mimo wszystko mieć na uwadze, że dietetyczne posiłki zazwyczaj są smaczne, a ich spożywanie nie musi być dla nas przykrym obowiązkiem, ale czymś miłym.
Całkiem sporo z nas bez potrzeby rezygnuje ze spożywania pieczywa w ramach pierwszego posiłku. Myślimy sobie, że w ten sposób prędzej stracimy na wadze, mimo wszystko okazuje się, że tego typu zachowaniem zwiększamy jedynie szansę wystąpienia efektu jo-jo. Dietetyczne śniadanie może zatem bez żadnych przeszkód składać się z ulubionych kanapek. Kanapki te powinny być jednak przygotowane z odpowiedniego typu chleba, na którym ułożymy chudą wędlinę lub serek wiejski a dodatkowo trochę warzyw w postaci między innymi pomidora i sałaty masłowej czy też ogórka i rukoli.
Trzeba tu jednak zaznaczyć, że wybierając chleb do zrobienia sobie kanapek w ramach dietetycznego porannego posiłku, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim nie należy kierować się wyłącznie jego barwą – nierzadko jest on przygotowywany bowiem w wyniku użycia do wypieku karmelu, który nadaje mące właściwą barwę. Koniecznie trzeba dodatkowo sprawdzić, czy do wypieku używane są cukier, miód sztuczny lub słód jęczmienny – składniki te są przecież na diecie zabronione.
Ważne jest także zadbanie o to, by wybrane przez nas dietetyczne pieczywo było przygotowywane przy użyciu mąki pełnoziarnistej, a nie tylko mąki pszennej. Branie pod uwagę tych nieskomplikowanych zasad sprawi, że spożywanie kanapek w ramach pierwszego posiłku nie będzie miało negatywnego wpływu na naszą sylwetkę i dołoży się do oczekiwanego spadku wagi. Pamiętajmy więc o tym wszystkim każdego dnia.