Zdrowy sposób odżywiania polega przede wszystkim na systematycznym dostarczaniu do organizmu wszystkich potrzebnych dla niego składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i ilościach. Wiele spośród nich zawartych jest w warzywach i owocach. Zaleca się aby stanowiły one podstawę każdej właściwej diety. Są źródłem witamin, fitozwiązków i błonnika pokarmowego. Najnowsze badania wykazały, że trzeba zjadać nawet dziewięć porcji owoców i warzyw codziennie.
Każdy dzień powinno się zaczynać od solidnego i sycącego śniadania. Dzięki temu rośnie wydajność organizmu człowieka, a ponadto zapobiega to nadmiernemu spożywaniu kalorii w pozostałych porach dnia. Następne posiłki należy jeść co 3-4 godziny, co wpływa na przyspieszenie procesu metabolizmu. Odżywiając się w ten sposób dostarcza się organizmowi wymaganą porcję energetyczną, ale nie występują napady głodu.
W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty które należą do wszystkich typów produktów spożywczych. Istnieje sześć takich grup – produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja, a także tłuszcze jadalne. Ostatnia grupa to cukier i wyroby cukiernicze. Wyeliminować trzeba natomiast fast foodów i dań wysoko przetworzonych. W ich składzie znajdują się jedynie substancje konserwujące i regulatory smaku, a ponadto ogromną ilość tłuszczu i soli.
Niezmiernie istotną kwestią jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda spełnia liczne funkcje, bierze udział w wielu procesach życiowych m. in. transportuje substancje odżywcze w organizmie. Każdy dorosły codziennie musi spożywać nawet 2 litry płynów. Ubytek wody w organizmie człowieka na skutek jej wydalania musi być bowiem na bieżąco uzupełniany. W przeciwnym razie można doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Unikać trzeba natomiast wyrobów cukierniczych. Jest to źródło tak zwanych pustych kalorii. Dostarczają do organizmu energię, której nadmiar magazynowany jest jako tkanka tłuszczowa. Nie zawierają natomiast w zasadzie żadnych wartościowych substancji odżywczych. Co więcej, ich nadmierne spożywanie może doprowadzić do chorobliwej otyłości, próchnicy jamy ustnej, a nawet cukrzycy.